מבנה כף הרגל                           

מדרסים, שטייין נתי ממומחי המדרסים הטובים בארץ לפתרון בעיות וכאבים בכף הרגל

כף הרגל הינה האיבר המרוחק ביותר בשרשרת העומסים הפועלים על גוף האדם וככזו נושאת את מרבית משקל הגוף , תוך כדי ביצוע מגוון מרשים של תימרון וגמישות. כף רגלו של האדם הינה איבר גוף מופלא בעל מורכבות מבנית יוצאת דופן, ביומכאניקה ( מדע תנועת הגוף ) יחודית ומורכבות רפואית מרשימה ומסקרנת.
מבנה כף הרגל  מורכב וסבוך מכיל כ-33 פרקים, 26-29 עצמות, ומעל 100 שרירים ורצועות אשר כמערך שלם מאפשר לכף רגל האדם לבצע את כל המוטל עליה במינימום הוצאה אנרגטית ותוך ניצול מירבי של משאבי הגוף. רק הבנה מלאה והכרה עמוקה של המבנים השונים תאפשר לנו אנשי הרפואה להבין ולטפל בפתולוגיות ומכאובי כף הרגל השונים.

בסרגל הימני תוכלו לגלול בין הפרקים הרפואיים השונים העוסקים בכף הרגל, במבנה השילדי והשרירי של כף הרגל,  כמו שלא תוכלו להתעמק באף אתר בעברית.


חלקי כף הרגל:

 

כף הרגל פועלת כיחידה אנטומית אחת, אולם בשל מורכבות מבנה כף הרגל וצפיפות המבנים האנטומים שבא נהוג לחלק את כף הרגל לחלוקה של שלושה איזורים אנטומים (3 חלקי כף רגל):


מבנה כף הרגל קדמית המכילה את עצמות אצבעות הרגל (פלאנגות, phalanges bones) , ואת עצמות המסרק ( מטטרסוסים, metatarsal bones). כף הרגל הקדמית עומדת בעומסים רבים בסוף שלב הדריכה עת היא מבצעת את דחיפת משטח הדריכה לאחור . בשל העומסים הרבים כף הרגל הקידמית חשופה לפתולוגיות רבות כמו מטטרסלגיה , הלוקס וולגוס, הלוקס רגידוס ואחרות. העומסים על כף הרגל הקדמית מושפעים רבות מהנעלה לקויה הכוללת בית אצבעות צר היוצר צפיפות רבה בקדמת הרגל ועקבים היוצרים כוחות דחיסה מוגברים על כף הרגל הקדמית. לקריאה והתעמקות במבנה כף הרגל הקדמית  בקישור :  המשך>>>

תמונה של כף רגל בורחת מטרול

מבנה כף הרגל מרכזית ( חלק אמצעי מ3 חלקי כף הרגל) המכילה את עצם הקובואויד ( cuboid bone), עצם הסירה \ הנביקולר ( navicular bone) ושלושת עצמות הקוניפורם המהווים בסיס לקשת האורכית של כף הרגל. בכף הרגל המרכזית ממוקמת מרבית המערכת השרירית הפנימית של כף הרגל. עיקר הפתולוגיות שמתעוררות בכף הרגל המרכזית קשורות בתפקוד הקשת האורכית ומגיבות היטב לתיקון על ידי מדרסים, לקריאת חומר נוסף בנושא מבנה כף הרגל המרכזית.  >המשך>>

מבנה כף הרגל אחורית ( חלק אחורי מבין 3 חלקי כף הרגל) המכילה את עצם הקלקנאוס ( calcaneus bone) ואת עצם הטלוס , בולמת את העומסים הרבים שבתחילת שלב הדריכה, מהווה ציר תנועתי חשוב וחשופה לפתולוגיות רבות כתוצאה מטראומות ( נקע בקרסול, ושברים) אך גם לפתולוגיות הקשורות לעומס ייתר ( דורבן בעקב, סנדרום כריות השומן, סינדרום טיביאליס פוסטריור וכו..) המשך>>>




עצמות כף רגל:

כף הרגל האנושית הינו מבנה המורכב מכ 26-29 עצמות,  על כולם לעבוד כמערכת סגורה ומתוזמנת היטב. מבנה עצמות כף הרגל צריך לספק יציבות לצד דינאמיות, קשיחות לצד גמישות, משקל נמוך לצד קשיחות מבנית ועמידה בעומסים גבוהים.
כף הרגל האחורית מכילה שתיים מהעצמות הגדולות והחשובות של כף הרגל הקלקנאוס והטלוס, עצמות אלו עשויות לעמוד בעומסים של עד פי חמש ממשקל הגוף בכל נחיתה מקפיצה, ועומסים של פי 3 ממשקל הגוף בריצת ספרינט.  כף רגל מרכזית מכילה 5 עצמות: עצם הסירה ( נביקולר) , עצם הקוביה ( הקובואיד), ושלושה עצמות קוניפורם.  כף רגל הקידמית מכילה 5 שורות של עצמות, בכל שורה עצם מטטרסאלית, פלנג מקורב, פלנג מרכזי ( למעט השורה הראשונה), ופלנג מרוחק.

המשך >>>


שרירים כף הרגל:

כף רגל מונעת על ידי שתי מערכות שרירים, מערכת שרירים חיצונית ומערכת שרירים פנימית, מרבית השרירים המניעים את כף הרגל נמצאים במערכת השרירים החיצונית הממוקמת ב-4 מחלקות ( compartment) סביב עצם השוקה (טיביה), המחלקה הקידמית, המחלקה הצידית,  המחלקה האחורית העמוקה והשיטחית.
מערכת השרירים הפנימית ממוקמת בעיקר בתחתית כף הרגל נפרשת לאורך הקשת האורכית ומאפשרת תנועה בכף הרגל הקידמית כמו גם ייצוב של כף הרגל הקדמית, של הקשת האורכית ושל כף הרגל בכלל.