נתיאחראי על איסוף החומר והעריכה: שטיין נתי פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט, רפואת כף רגל בניה והתאמה של מדרסים. בוגר תואר ראשון  b.a.p.t באוניברסיטת תל אביב, בוגר תואר שני  בפיזיותרפיה m.a.p.t מאוניברסיטת באר שבע, בעל תואר מאמן מוסמך של ווינגייט, ובוגר קורס מדרסים והנעלה רפואית של מכללת שיאים.
מנהל ש.פ.א מרכז אורתופדי  מכון בוטיק למדרסים המתמחה במתן פתרונות לבעיות כף רגל  בעלי תקן איכות גבוה מכל הסוגים.
כתובת מייל לשאלות והארות   nati.shtain@gmail.com             כתובת הקליניקה: חולון, יהושוע רבינוביץ 58, מרכז דר-גת          טלפון: 035169361 \ 0528306095  
אנה פרגנו לקידום האתר על ידי לחיצה על מקש:      :
למייל מהיר:    מעטפה       לדף גוגל:    מעטפה       לדף פייסבוק:    מעטפה
דורבן >  דורבן היסטולוגיה  >

דורבן כף הרגל: היסטולוגיה


הפסיה הפלנטרית היא למעשה רקמת חיבור צפופה וקשיחה, המשלבת מאפיינים של גיד ומאפיינים של רצועה.
הפסיה בנויה מתאים פיברוציטים מאורכים השוכנים בחומר בין תאי קולגני הבנוי בצורה גלית.
תאי הפיברוציטים שולחים שלוחות המקיפות את סיבי הקולגן, יוצרים מבנה תלת מימדי המתואר כרשת.
מבנה רישתי זה עשוי להגיב לשינויי עומס על ידי שינוי הרכב החומר הבין תאי.
החיבור הפרוקסימאלי של הפסיה לזיז המדיאלי קידמי של הקלקנאוס הוא מסוג פיברוקרטילאג', המאופיין היסטולוגית ב 4 שכבות מעבר.
במחקר שבוצע בנושא הראה סנוו כי בשעה שבילודים הפסיה נמשכת לתוך הקרטילג' אצל מבוגרים נרשמה הפרדה מלאה בין הרקמות.
מכאן שהפיברוקרטילג' גם אם מסוייד וגם אם לא מופרד מהפסיה הפלנטרית בקו בזופילי הניתן לצפייה על ידי מיקרוסקופ אצל בוגרים.
מבחינה היסטולוגית מבנה אינסרציית הפסיה הפלנטרית, וריכוז החומרים בה עשוי לרמז כי בשפעול תהליך ההסתיידות בדרבן קיימים לא רק כוחות משיכה כי עם כוחות כיפוף ודחיסה.


פטו-היסטולוגייה :התהליך הנווני של הפסיה הפלנטרית \ חותלת השעל \ דורבן כף הרגל


במהלך הפעילות היומית הפסיה הפלנטרית עומדת בעומסי תלישה וכיפוף גבוהים, תהליכים אלו חוזרים על עצמם מאות ואלפי פעמים במהלך היממה יוצרים תהליכי מיקרו טראומה סביב אינסרציית הפסייה הפלנטרית, מקום החיבור של רקמה רכה בעצם הקשיחה.
כאשר תהליכי ההרס הללו גוברים על תהליכי הבניה ( הן בשל גיל המטופל, הן בשל אספקת דם מקומית נמוכה, עומסי ייתר הנובעים ממשקל או ביומכאניקה לקויה ) מצטברים מיקרו-קרעים אלו לאורך אינסרציית הפסיה הפלנטרית לקלקנאוס ומתחיל תהליך דלקתי שבהמשך הופך לתהליך בעל מאפיינים ניוונים וסידן נתחיל לשקוע ברקמות.
הערה: על פי תצפיות שנערכו על רקמות בעלי חיים, מוערך כי הדלקת עוברת מספר שלבים בהם עוברת הלוך ושוב מתהליך דלקתי פעיל הדומה לטנדיניטיס בגיד, הכולל פעילות לויקוציטים, לימפוציטים ומאקרופאגים, לתהליך ניווני הכולל דגנרציה וסידור סיבים לקוי של רקמת הקולגן, עליה בחומר המוקואידי, עליה באנגיופיברובלסט וקלסיפיקציה של הרקמה האפונרוטית.
ככל שתהליך זה מתקדם משתלט התהליך הניווני, ונדיר לאתר ממצאי דלקת פעילה בדורבן.
בסיומו של התהליך :
רקמת הקולגן עוברת שינויים ניוונים, ממברנת העצב נפגעת וסידן שוקע ברקמה, סיבי רקמת הפסיה אינם מאורגנים עוד, ונוצר בליל של סיבים הקולע בתוכו קצוות עצב, וכלי דם, רקמה זו חלשה יותר וכאובה יותר מהריקמה המקורית, והפכת לדלקתית תחת עומסים נמוכים.

2003, Lemont et al בחנו כ 50 מקרים של דורבן כף הרגל, במחקרם הם מצאו כל כך מעט מרכיבים של דלקת פעילה שהם הכריזו כי דורבן כף הרגל הינה בעיה דגנרטיבית ולא דלקתית של הפסיה הפלנטרית.