נתיאחראי על איסוף החומר והעריכה: שטיין נתי פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט, רפואת כף רגל בניה והתאמה של מדרסים. בוגר תואר ראשון  b.a.p.t באוניברסיטת תל אביב, בוגר תואר שני  בפיזיותרפיה m.a.p.t מאוניברסיטת באר שבע, בעל תואר מאמן מוסמך של ווינגייט, ובוגר קורס מדרסים והנעלה רפואית של מכללת שיאים.
מנהל ש.פ.א מרכז אורתופדי  מכון בוטיק למדרסים המתמחה במתן פתרונות לבעיות כף רגל  בעלי תקן איכות גבוה מכל הסוגים.
כתובת מייל לשאלות והארות   nati.shtain@gmail.com             כתובת הקליניקה: חולון, יהושוע רבינוביץ 58, מרכז דר-גת          טלפון: 035169361 \ 0528306095  
אנה פרגנו לקידום האתר על ידי לחיצה על מקש:      :
למייל מהיר:    מעטפה       לדף גוגל:    מעטפה       לדף פייסבוק:    מעטפה
פלטפוס  >  פלטפוס- הקדמה  >

פלטפוס בכף הרגל- הקדמה                                                            


פלטפוס ברגל, רגל ניטראלית, קשת גבוההמונח פלטפוס השגור בשפה העברית לקוח מהמונח הלועזי\גרמני plattfub, רגל שטוחה, מונח זה מתאר מצב של השטחת הקשת האורכית בכף הרגל, זו המחברת את העקב לכריות כף הרגל, ויצירת מצב בו מרכז כף הרגל אינו מורם מהקרקע כפי שאמור להיות בכף הרגל התקינה.
הקשת האורכית בכף הרגל, מתפתחת אט אט לאורך שנות הצמיחה הראשונות של החיים, ומגיעה לשיא התפתחותה רק בגילאי סיום הצמיחה, מכאן שרק טבעי הוא כי מבנה כף הרגל המאפיין פעוטות בגילאים הצעירים, מושטח, ועשוי להשתנות ולהתפתח לאורך שנות ההתבגרות ולהפוך לקשת ניטראלית בגילאים הבוגרים.
לא כך אצל כולם, קיימים מקרים רבים בהם הקשת אינה מתפחת כראוי, במקרים אלו בגילאים הצעירים תוצג כף רגל שטוחה מלווה בהיפר פרונציה, העשויה להמשך גם לגילאים המבוגרים.
פלטפוס בכף הרגל אף עשוי להתפתח בגילאים המבוגרים כתוצאה מפציעה בכף הרגל, מחלה, פגיעה נורירולוגית או מסיבה לא ידועה.
מידת חומרת הפלטפוס עשויה להשתנות בהתאם למידת הדפורמציה, נוקשות הדפורמציה, או סוגה, בחלק מהמקרים נמצא קשר בין דפורמציית הפלטפוס, ובין פתולוגיה של שריר טיביאליס פוסטריור.
כף הרגל השטוחה עשויה לתרום להיווצרות מגוון רחב של פתולוגיות כף רגל, ברך, ירך ואחרות, ולכן יש לטפל בבעיה זו בשלב מוקדם.
משקל גוף נמוך, הנעלה אורטופדית מותאמת, פעילות גופנית, חיזוק מייצבי ירך וכדומה.

הערת המחבר: כפיזיותרפיסט המתמחה בבניה והתאמה של מדרסים נהיר לי כמו לכל מומחה כף רגל, כי המדרסים מהווים כלי טיפולים חזק ומרכזי לטיפול בבעיות שמקורן בפלטפוס.
לצערי הרב אני פוגש מקרים רבים של מטופלים  הסובלים מפלטפוס בכף הרגל המגיעים אלי כאובים בטענה  שהם השקיעו אלפים רבים של שקלים במדרסים אך הללו לא פתרו את בעייתם. לכל אדם יכולת שונה לספוג שינויים חיצוניים ולחצים על כף הרגל ככל שרמת התיקון אותה מבצע המדרס  גדולה יותר כך דרוש כושר הסתגלות גבוה יותר למדרסים.
ההסתגלות  למדרסים עשויה להמשך 10-14 יום, במידה והצלחתם להסתגל למדרסים ולשינוי אותו הם כופים על כף הרגל בעלת פלטפוס אך הכאבים מהם אתם סובלים עדיין מטרידים אותכם, עליכם לשקול  חזרה למדרסן  ובקשה לתמיכה נוספת ב פלטפוס.
תהליך  העשוי לחזור על עצמו  מספר פעמים עד  מיצוי התהליך, קרי החלשות ואף העלמות הכאבים או מאידך רמת התמיכה של המדרסים גבוה מידיי ואתם לא מצליחים להסתגל למדרסים.
שימו לב- הטיפול במדרסים לכאבים הנובעים מפלטפוס במקרים רבים הוא תהליך ולא "בום- וסיימנו".

האם יש צורך לתקן כל פלטפוס ?
התשובה אותה נותן המחקר היום היא בהחלט לא ! פלטפוס קל עד בינוני אסימפטומטי ( ללא כאבים בכף הרגל ) לרוב אינו זקוק לתיקון ואין צורך בעשיית מדרסים לתיקון הפלטפוס, או בשימוש בנעליים תומכות.
מתי כן נמליץ על מדרסים: 

1- פלטפוס בינוני עד קשה גם ללא כאבים.
2- פלטפוס המלווה בסימפטומים שלהערכתנו מקורם בפלטפוס.
3- הבדלים משמעותיים במבנה כפות הרגליים (ימין - מול - שמאל).
4- במידה וקיימת החמרה במצב הפלטפוס.
5- במידה וקיים פלטפוס דומה אצל ההורים שגרר כאבים וסימפטומים.

שימו לב כי קיימת מגמה לא ברורה לחשוב שמדרסים או נעל מתקנת תמיד מועילה ואינה יכולה להזיק, מדרסים מתקנים או נעל מתקנת רצוי לתת אך ורק למי שאנו חושבים שיפיק תועלת מכך, לצערי גם בקרב רופאים אורתופדים ובטח בחנויות אורתופדיה הנטיה תמיד לאמר  " יש לך פלטפוס קשה ואתה חייב מדרסים" - ללא קשר למבנה האמיתי של כף הרגל.