מטטרסלגיה (metatarsalgia)

 

מהי מטטרסלגיה ?

מדרסים, שטייין נתי ממומחי המדרסים הטובים בארץ

מטטרסלגיה ( metatarsalgia) הינו מונח המתאר כאבים תחת ראשי עצמות המטטרסאל ( metatarsal bones)בקדמת כף רגל, תחת הכריות הקדמיות של כף הרגל. התלונה השכיחה ביותר למטטרסלגיה הינה כאב או תחושת שריפה תחת ראשי עצמות המטטרסאל 2,3 בקדמת כף הרגל.
מטטרסלגיה הנו מונח המתאר כאבים באופן כללי בקדמת כף הרגל אך אינו מהווה אבחנה מדוייקת לפתולוגיה רפואית, אלה מתאר קבוצה רחבה של בעיות בכף הרגל הקדמית המתבטאות בכאבים המופיעים תחת ראשי עצמות המטטרסוס ( לרוב ראשי המטטרסוסים המרכזיים בשורה השניה והשלישית), הסימפטומים המופיעים במטטרסלגיה עשויים להיות שונים האחד מהשני הן באופיים ( תחושת שריפה, כאב עמוק, כאב שיטחי..) והן במיקומם, דבר העשוי להקשות על זיהוי הפתולוגיה המדוייקת שיצרה את הכאב המטטרסלגי.

 מיקום כאבי המטטרסלגיה תחת הכריות הקדמיות של כף הרגל


הכאבים האופיינים למטטרסלגיה עשויים להיות משופעלים בעיקר על ידי הפעלת עומסי דחיסה על כף הרגל הקדמית ( כפי שמתרחש בשלבי הדריכה המאוחרים- שלב הרמת העקב ושלב הדחיפה), אך גם על ידי דחיסת כף הרגל הקדמית כתוצאה משימוש בנעל צרה בעלת בית אצבעות צר,בשל מבנה כף רגל לקוי, נוקשות בכף הרגל האחורית, עליה במשקל וכדומה.
הבעיות השכיחות האופייניות למטטרסלגיה עשויות להיות על רקע עורי כמו קלוס או יבלת עורית, שחיקה ודילול של השומן התת עורי תחת הכריות הקדמיות של כף הרגל, על רקע מפרקי כמו סינוביטיס של מפרק המטטרסו-פלאנגיאל ( metatarsophalangeal joint), דלקת של עצמות הססמואיד (sesamoid bone), על רקע כלי דם ויצירת אווסקולר נקרוזיס מקומי או על בסיס לחץ עיצבי לדוגמאת הנוירופטיה ע"ש מורטון ( morton's neuroma).
במהלך תבנית ההליכה או ריצה מרכז הלחץ בכף הרגל נע לפנים החל מהעקב דרך הפן הצידי של כף הרגל ולעבר הכריות הקדמיות של כף הרגל, החל משלב הרמת העקב מרכז הלחץ מתעצם נע  לאורך ראשי עצמות המטטרסוס ולקראת שלב הדחיפה מגיע הלחץ לשיא תחת ראשי עצמות המטטרסוס בשורה הראשונה ובשורה השניה .
במהלך ריצה שיא הלחץ על הכריות הקדמיות של כף הרגל עשוי לטפס עד 300% ממשקל הגוף ובמהלך הליכה שיא הלחץ על הכריות הקדמיות עשוי לטפס עד 110% ממשקל הגוף, לגרום לדחיסה, שחיקה וכאבים מקומיים סביב ראשי עצמות המטטרסוס.



גולשים שהתעניינו בפרק זה התעניינו גם בנושא המדרסים, בנושא פלטפוס, בנושא נעלי ריצה ובנושא דורבן וכאבים בכף הרגל.


מה הם הסוגים השונים של מטטרסלגיה ?

המחקר על מטטרסלגיה מצא ד"ר סקרטון במחקרו על 98 מטופלים הסובלים ממטטרסלגיה 23 אבחנות שונות של פתולוגיות בקדמת כף הרגל, 45 מהם הגדרו כ מטטרסלגיה ראשונית, 12 מהם סבלו מ מטרסלגיה על רקע פוסט-ניתוחי, 11 מהם סבלו מבעיה ראומטית ו10 מטופלים סבלו מססמואידיטיס.

את המטטרסלגיה הראשונית הוא הגדיר כמטטרסלגיה הנובעת מבעיה אנטומית היוצרת חלוקת עומסים לקויה בקדמת כף הרגל תחת ראשי המטטרסוסים, דוגמאות למטטרסלגיה ראשונית עשויים להיות:
מטטרסוס ארוך או קצר, הלוקס וולגוס, הלוקס ריגידוס, גמישות ייתר של השורה הראשונה.

מטטרסלגיה משנית הינה כאב מטטרסלגי שמקורו אינו תחת המטטרסוסים, לדוגמא: ראומטואיד ארטריטיס, אקווינוס או שברים ע"ש פרייברג. במציאות הקלינית אנו נמצא במקרים רבים של מטטרסלגיה שילוב של מטטרסלגיה ראשונית ומשנית אצל אותו המטופל, לדוגמא בעיה של דלדלול כריות השומן בקדמת כף הרגל בשילוב בעיית גב תחתון הכוללת לחץ עצבי על שורשי l5,s1 אשר תתרום לרגישות המקומית.


אטיאולוגיה של בעיית ה מטטרסלגיה

לרוב מטטרסלגיה מתפתחת ככאבים קלים תחת אחד או יותר מראשי עצמות המטטרסוס, כאב דיפוזי לרוחב כריות כף הרגל , בשלב זה מרבית המטופלים נוטים להתעלם מהבעיה מתוך תקווה כי תעלם כפי שהופיע אך המקרים רבים הכאב מתגבר ומופיע לעיתים יותר קרובות לפרקי זמן ממושכים יותר.
הכאב האופייני למטטרסלגיה מתגבר לאורך עמידה ממושכת, בזמן הליכה או ריצה ובעיקר תוך טיפוס עליות. הכאב העקרי מופיע לרוב בסוף שלב הדריכה ( החל מהרמת העקב).
הכאב לרוב מחמיר באופן הדרגתי, והמקום הופך גרי יותר גם במהלך פעילויות קלות, ההחמרה עשויה להמשך עד 6 חודשים מרגע הופעת הבעיה.
אחד הממצאים השכיחים ביותר הינו רגישות למגע ( הפעלת לחץ ) על גבי הפן הדיסטאלי של כריות השומן תחת ראשי המטטרסוסים 2-3-4.
במקרים רבים תחת ראש המטטרסוס הכאוב מתפתח קאלוס מקומי כתוצאה מהעומס המוגבר על המקום.



 

סיבות להופעת בעיית ה מטטרסלגיה

סיבות רבות עשויות לגרור כאב תחת ראשי המטטרסוסים, מבין הסיבות המובילות לכאבים תחת ראשי המטטרסאל ניתן למנות גיל, התנוונות של השומנים תחת כריות כף הרגל ( בעיקר מתרחש החל מגיל 45-60), פעילויות גופניות הכוללות שינוי כיוון חדים על משטחים קשיחים, הבדל באורכי עצמות המסרק ( Metatarsal bones), שרירים המיישרים את  האצבעות מקוצרים או חולשה של מכופפי האצבעות ,גמישות ייתר של השורה הראשונה, קיצור גיד אכילס או הגבלת טווח האקסטנציה במפרק הקרסול, היפר פרונציה, קיצור שרירי הסובך\ גיד אכילס, כף רגל בעלת קשת גבוה (המציבה את המטטרסוסים בזווית פלנטר פלקסורית ומביאה להגברת הלחץ על ראשי המטטרסוסים),
כף רגל יוונית\ מורטון טייפ, בדרך כלל מלווה ב מטטרסוס אינדקס מינוס ( הבוהן הגדולה קצרה יותר מהאצבע השניה), דבר שעשוי להעמיס עומסי ייתר על גבי ראש עצם המטטרסוס השניה. אצבעות פטיש- חלק מהעומסים יעברו מהאצבעות המעובתות לראשי המטטרסוסים, שימוש בהנעלה לקויה .



 

בדיקות הדמיה- מטטרסלגיה

בדיקות הדמיה במרבית המקרים אינן רלוונטיות אך במקרים עקשים בהם יש קושי בפתרון כאבי המטטרסלגיה, בדיקות ההדמיה עשויות לעזור לרופא המטפל לזהות את טיב ומיקום הפתולוגיה ממנה סובל המטופל, צילום או מיפוי עצמות עשויות לעזור בזיהוי שברי מאמץ לאורך המטטרסוסים, שחיקה משמעותית בפרקי כף הרגל הקדמית, כמו גם לזהות מנח או מבנה שלדי לקוי.
בדיקת אולטראסאונד עשויה לסייע בזיהוי בעיות הנובעות מרקמה רכה כמו בורסיטיס, מורטון ניורומה, פגיעה בגידים או נפיחות בקפסולה המפרקית של אחד מפרקי כף הרגל הקדמית.
בדיקת תהודה מגנטי\ mri עשויה לעזור בזהוי מרחב שלם של פתולוגיות בכף הרגל הקידמית החל מבעיות אורטופדיות ברקמה הרכה, במבנה השילדי, עיצבי או בעיות הקשורות בזרימת הדם לכף הרגל הקידמית.



הטיפול ב- מטטרסלגיה

פיזיותרפיה למטטרסלגיה: הטיפול הפיזותרפי יחל בזיהוי הבעיה והגורמים הביומכאניים העשויים לגרום לבעיה, החל מהגבלה בטווחים או גמישות ייתר, מנח לקוי או ביומכאניקה לקויה במהלך תבנית ההליכה..
במצב האקוטי ניתן לנהל טיפול על ידי rice: מנוחה, קרח, לחץ על על ידי חבישה מקומית, והרמת הרגל.
בשלב הכרוני יש להתאים טיפול בהתאם לממצאים, החל מלמוד מחדש של דפוסים לקויים, טיפול בטווחי תנועה חסרים או חיזוק שרירים חלשים, מובילזציות או מניפולציות מפרקיות כדי להשיג את טווחי התנועה, טיפול באולטראסאונד, גלים קצרים,  טנס עשוי לסייע בריפוי הבעיה.
שינוי הנעלה, משטחי ריצה, סגנון ריצה או שינוי של סוג הספורט בו המטופל עוסק עשוי להיות משמעותי בהורדת העומסים על ראשי המטטרסוסים, ובעל אפקט חיובי על הכאבים המטטרסלגים.
מדרסים למטטרסלגיה: הנעלה מייצבת בשילוב עם מדרסים למטטרסלגיה עשויים להיות פתרון יעיל לטיפול בכאבים על רקע מטטרסלגיה.
שימוש במטטרסאל פד או הורדת עומסים נקודתיים תחת האיזור הכאב עשויים להיות מרכיבים משמעותיים ביעילות המדרסים לטיפול במטטרסלגיה.