מדרסים-מי זקוק למדרסים           

מדרסים, שטייין נתי ממומחי המדרסים הטובים בארץ לפתרון בעיות וכאבים בכף הרגל

מדרסים, מי באמת זקוק למדרסים ?האם כולנו זקוקים למדרסים? בחנויות מדרסים רבות התשובה תהיה שכן כולנו זקוקים למדרסים אך בסקירה  מעט רצינית יותר של מחקרים בנושא עולה תשובה מעט שונה.

בסקירה של מאמרים רפואיים רבים ופורומים של מומחי כף רגל עולמיים בנושא המדרסים עולה התמונה כי קיימים חילוקי דעות רבים בין החוקרים השונים האורתופדים והפדיאטרים על הצורך במדרסים, מי צריך מדרסים, אילו מדרסים יעילים יותר, מאיזה גיל יש להתחיל ולהשתמש במדרסים ועד כמה המדרסים  מועילים לפתרון הבעיות השונות. בפרק זה נסכם עבורכם את המכנה המשותף הרחב כפי שעולה ממחקרים אלו, אותו מכנה משותף עליו יסכימו מרבית החוקרים ואנשי הרפואה העוסקים בתחום המדרסים.
אך לפני שנתחיל לברר מי זקוק למדרסים, תחילה עלינו להבין מהם שלושת התפקידים העיקריים של מדרסים ?

 שימו לב כי ענף המדרסים הינו ענף פרוץ ולא מבוקר, זהו ענף המהווה ענף מסחרי וככזה מפרנס לא מעט משפחות ממסחר, איש המדרסים עטוף בחלוק לבן עשוי להטעות ולתת לנו לחשוב כי האינטרס שלנו  הוא זה שעומד לנגד עיניו אך למעשה לרוב מדובר במוכרן שהבנתו האורטופדית מוגבלת מאוד, וכמו כל מוכר שתפגשו בחנות למוצרי חשמל גם כאן למוכר יש מדים משכנעים ( במקרה שלנו חלוק לבן), ג'רגון מקצועי ומשפטי מפתח העשויים לסייע במכירה, כמו המוכר בחנות למוצרי חשמל גם כאן המוכר עשוי לקבל בונוס על מכירות מוצלחות ( אלה שבמקרה זה לא יהיה מדובר בפלזמה רחבה אלה במדרסי קרבון) והחיים והניסיון מלמדים אותו אט אט כיצד לכבוש את ליבנו.


  תוכן עניינים:
  1. מה תפקיד המדרסים ?
  2. אילו קבוצות אוכלוסיה זקוקות למדרסים?
  3. האם המדרסים יועילו לנו ?
 
 

 


מה תפקיד המדרסים ?   למדרסים למעשה תפקידים רבים כאן נתמקד בשלושת התפקידים העיקריים של המדרסים, וכיצד למעשה המדרסים עשויים להועיל לנו:

  1. מטרתם של מדרסים היא לתקן ולשפר את חלוקת העומסים והלחצים הפלנטרים המופעלים על כף הרגל , ובכך לבצע חלוקת עומסים פנימית חדשה, אחידה יותר, לאזן ו לנרמאל את הלחצים הפלנטרים הפועלים על כף הרגל במהלך עמידה וההליכה, להסיט עומסי ייתר מאזורים רגישים ואיזורים כאובים לאזורים שאינם נושאים משקל- תפקיד זה של המדרסים חשוב בעיקר לאלו הסובלים מכאבים בפן הפלנטרי של כף הרגל ועשויים לעזור במצבים של מטטרסלגיה, סנדרום כריות השומן בעקב וכולי
  2. המדרסים יתקנו את מנח הפרקים הפנימי בכף הרגל, יקשיחו איזורים הסובלים מתנועתיות ייתר או שחיקה ( לדוגמא מדרסים להלוקס רגידוס), יסייעו בעבודה שרירית לקוייה ויורדו עומסים מרקמות רכות המודלקות בשל עומס ייתר ( מדרסים לקרע או דלקת בפסיה הפלנטרית, מדרסים לדלקת בשריר הטיביאליס האחורי וכולי).
  3. המדרסים יתקנו את העומסים וזוויות הפרקים בגפה התחתונה כולה, ובגוף בכלל, בזמן נשיאת משקל, המדרסים יטו את עצם הקלקנאוס וינסו להחזיר את זווית הישום שלה הן בעמידה והן בהליכה לזווית ניטראלית ( לדוגמא רגל פרונטורית המובילה לכאבים בבירכיים), המדרסים ייטו את מצב המנוחה של פרק הקרסול למנח פלנטר או דורסי פלקסורי בהתאם לצורך ולבעיה ממנה סובל הלקוח ( לדוגמא לקוח עם קיצור של שרירי סובך הסובל מדלקת כרונית של אינסרציית גיד אכילס), המדרסים עשויים לסייע באיזון הגוף על ידי שינוי גובה כף הרגל, כך שמדרס אחד יהיה עבה יותר מהמדרס הנגדי במצבים של הבדל באורך רגליים.

לסיכום ניתן לראות כי למדרסים יכולת השפעה פנימית על תוך כף הרגל בכמה וכמה מישורים והשפעה חיצונית על הגפה התחתונה ועל הגוף בכלל.


אילו קבוצות אוכלוסיה עשויות להרוויח ממדרסים ?

  1. לקבוצה הראשונה שעשויה להרוויח ממדרסים שייכים אותם פציינטים הסובלים מכאבים בכפות הרגליים, אך לא רק, הכאבים עשויים להופיע בברך, בירך, בגב או באתרים אחרים, ובתנאי שהצלחנו לקשר את בעייתם למנח ולאופן המדרך של כף הרגל, לקוחות אלו לרוב יעידו ששינוי הנעלה, שינוי משטח דריכה משפיע על אופן הופעת הכאבים, במקרים מסויימים פציינטים ידווחו כי הם חשים חוסר נוחות ממנח כף הרגל ומרגישים צורך לתקן אותו, ולקוחות אלו לרוב יקשרו באופן מובהק את הכאבים מהם הם סובלים לתחושת חוסר הנוחות בכף הרגל.
  2. קבוצה שניה של פצייאנטים הזקוקים למדרסים הם אותם פציינטים שאינם בהכרח סובלים מכאבים אך כפות רגליהם דפורמטיביות מאוד, עשויות לגרום להאצת תהליכי השחיקה בכף הרגל, בגפה התחתונה ובשאר הגוף ובעלות פוטנציאל גבוה להזיק בעתיד, לדוגמא פלטפוס בינוני עד חמור או הולואופוט משמעותי. לא כל דפורמצייה קלה בכף הרגל דורשת תיקון ואין שום הוכחה מחקרית כי שימוש במדרסים עשוי להועיל לפלטפוס קל ולא סימפטומטי, לדוגמא קיים מחקר המצביע כי טירונים בצבא ארה"ב בעלי פלטפוס קל נטו לפחות פציעות אימון מהטירונים עם כף רגל ניטראלית ( כמובן שמחקר זה מוגבל ואינו מצביע על הבעיות השחיקתיות העשויות להופיע בגילאים מאוחרים יותר)..
  3. הקבוצה השלישית הזקוקה למדרסים היא אותה קבוצה בא נמצא הבדל משמעותי ברמת הדפורמציה בין כפות הרגליים, חוסר שיוויון זה יוביל בהמשך לחוסר איזון, לתנועות קומפנסטוריות באיברים פרוקסימאליים יותר ולהוביל לכאבי גב,אגן,ירך או ברך, ולכן ללקוח בעל הבדל משמעותי באורך רגליים, או בעל כף רגל אחת ניטראלית וכף רגל נגדית בפרונציה מוגברת נמליץ על מדרסים.
  4. מטופלים נוספים שיכולים להסתייע במדרסים הם ספורטאים, אצנים, שחקני כדור ( כדורגלנים, כדורסלנים ..), חיילים ומטופלים שעיקר עבודתם מבוצעת בעמידה, כולם חשופים לעומסים קיצוניים על כף הרגל, ומדרסים בהחלט עשויים לפזר עומסים אלו בצורה טובה.

מי זקוק למדרסים

האם המדרסים יועילו לנו?    התשובה לא תמיד ברורה ולעיתים קיים קושי אמיתי בקביעה האם מדרסים הם אכן הפתרון האידאלי לטיפול בבעיה ממנה אנו סובלים, ואנסה על ידי מספר סיפורי מקרה להבהיר את הקושי בקביעה האם מדרסים עשויים להועיל בבעיה.
מקרה א- אשה בת כ60 הסובלת מקרע בשריר הטיביאליס האחורי ומעומדת לניתוח.
מקרה ב- אשה בת 67 סובלת מכאבי גב תחתון וחשד להבדל באורך הרגליים .
מקרה ג- לקוח בן 40 שעבודתו דורשת עמידה ממושכת וסובל מכאבים בכפות הרגליים.

קיימים מספר משתנים חשובים בקביעה האם ועד כמה מדרסים עשויים להועיל לפתרון הבעיה ממנה אנו סובלים

  1. האם קיים קשר בין הבעיה והכאבים מהם אנו סובלים ובין מנח לקוי של כף הרגל, לדוגמא כאבים בברכיים עשויים להופיע כתוצאה ממספר רב של סיבות, פלטפוס בכף הרגל הינו אחת מהן, אך כאבים בברך עשויים להופיע גם כתוצאה מסיבות רבות אחרות כמו חוסר איזון שרירי, סחוסים דקים ופגועים, טראומה קודמת או אימון בסגנון לקוי. במרבית המקרים הופעת הכאבים בברך תהיה כשעטנז של מספר גורמים החוברים יחדיו, תיקון מנח כף הרגל בהחלט עשוי להיות הכרחי אך לא תמיד יצליח לפתור את הבעיה לבדו.
  2. משתנה חשוב הוא מידת הרגישות של כפות רגליו של הלקוח. לקוחות לא מעטים סובלים מרגישות גבוה בכפות הרגליים ושימוש במדרסים בעלי יכולת ביומכאנית, כאלו שיבצעו מניפולציה אמיתית על מנח כף הרגל, אינה אפשרית אצלהם. כלומר לקוחות אלו, אל אף שמנח כף רגלם לקוי, לא יאפשרו לבצע כמעט שום שינוי במנח כף הרגל ( כל שינוי ואפילו מינורי יגרור כאבים עזים בכפות הרגליים) ובכך עשויים להכשיל כל ניסיון של מדרסים להקל על בעייתם.
  3. מדרסים שאינם מתאימים ואינם ממצים את הפוטנציאל, במקרים רבים מותאמים ללקוחות מדרסים שאינם הותאמו כראוי או אינם מבצעים באופן מספק את השינוי הרצוי, אלו עשויים להיות מדרסים פשוטים או מדרסי קרבון יקרים, לקוח שיצא מחנות האורטופדיה ללא ההנחיה הברורה לחזור לחנות במידה והבעיה ממנה סבל עדיין נמשכת, בכדי לנסות ולשפר את זוג המדרסים, ולעיתים אף לחזור 3-4 פעמיים לתיקון המדרסים לא מיצה את הפוטנציאל שיש ביכולתם לפתור את בעייתו.






קישור לדף הישן-1 >>>