מדרסים-הבדיקות להתאמת מדרסים  

 שטיין נתי מומחה למדרסים

מהיא הבדיקה להתאמת מדרסים ?  הבדיקה להתאמת מדרסים הינו הצעד הראשון אותו יש לבצע בתהליך בניית המדרסים, לצערי הרב רבים מאנשי המקצוע נוטים לדלג או לחפף את הבדיקה מטעמים של חוסר ידע, מסחור, והבנה מועטה בקליניקה של כף הרגל והמדרסנות.

שימו לב כי ענף המדרסים הינו ענף פרוץ ורבים העוסקים בו הינם אנשי מסחר שהבדיקה מבחינתם מסתכמת בשאלה "עד כמה ניתן לדחוף ללקוח סחורה יקרה" , אנשי הדלפק בחנויות ה מדרסים   במקרים רבים נוטים להבנה מועטה בכף הרגל, בביומכאניקה של כף הרגל ובקלניקה של הבעיות השכיחות בכף הרגל.

הבדיקה האורטופדית להתאמת מדרסים מהווה את הצעד הראשון וגם הצעד המהותי ביותר בהתאמת מדרסים, התהליך הראשוני של הבדיקה הקלינית של הלקוח, הבנת מכלול הבעיות והמוגבלויות מהם הוא סובל ולקיחת המידה מהווים מעל ל50% מאיכותם ומהצלחה הסופית של המדרסים.




  תוכן עניינים:
  1. הבדיקה הסובייקטיבית
  2. בדיקת הסתכלות
  3. הבדיקה האובייקטיבית
 
  

 


מה היא הבדיקה הסובייקטיבית למדרסים ? הבדיקה הסובייקטיבית למעשה היא זו הפותחת את הבדיקה שנערוך ללקוח, היא בנויה בעיקרון ממודול של שאלות אשר עשויות להשתנות בין מטופל למטופל ובין בעיה לבעיה,  השאלון עשוי לארוך 10- 15 דקות, השאלון הסובייקטיבי צריך להיות מספיק ארוך בכדי לתת לנו את מירב הפרטים הרלוונטים לגבי המטופל ובעייתו , מאידך שאלון ארוך מידיי ומיגע אינו יעיל וייעיף את הלקוח.
אני באופן אישי נוהג לפתוח את השאלון בשאלה פתוחה: מדוע אתה חושב שאתה צריך מדרסים ? במקרים רבים ניתן ללמוד הרבה על המטופל ועל בעייתו על פי התשובה לשאלה זו.
במהלך הבדיקה הסובייקטיבית חשוב ללמוד על בעיותיו האורטופדיות של המטופל, למה ישמשו המדרסים,ומהוא הקשר והאם יש קשר בין הבעיה ממנה סובל הלקוח ומנח כף הרגל שלו. שאלה כמו "האם שינוי הנעלה או משטחי ריצה עשויים לשנות את טיב ועוצמת הכאבים ממהם אתה סובל?" עשויה לרמוז לנו על קשר בין מנח כף הרגל והכאבים מהם סובל הלקוח.



מה היא בדיקת ההסתכלות להתאמת מדרסים ?  בדיקה ההסתכלות עשויה להעשות תוך כדי השאלון הסובייקטיבי או כבדיקה בפני עצמה, בבדיקה זו נבחן את כף הרגל במספר מצבים:

  1. ללא נשיאת משקל- נבדוק את מנח כף הרגל, נבדוק את מצב כף הרגל, מצב העור, שיעור, יבלות וכו, כמו כן בשלב זה ניתן לבדוק גם את מצבה של הנעל איתה הגיע הלקוח לבדיקה.
  2. הבדיקה בזמן נשיאת משקל- יש לבדוק את כף רגלו של הלקוח בזמן נשיאת משקל על הרגליים, יש לבדוק כיצד מנח כף הרגל משתנה תוך כדי העמסת המשקל על הרגל, בשלב זה במידה ויש פלטה למדידת לחצים יש לבקש את הלקוח לעמוד על המשטח ולנטר את חלוקת העומסים בזמן העמידה, שימו לב כי בדיקה זו נותנת לנו אינדיקציית חלוקת לחצים אך ורק במנח עמידה חלוקת לחצים זו עשויה להשתנות באופן משמעותי בזמן הליכה, בשינוי הנעלה או משטחי הליכה שונים.
  3. הבדיקה הדינאמית- יש לבשוק את מנח ותפקוד כף הרגל בזמן הליכה, בדיקה זו לרוב נעשית על ידי הליכה הלוך ושוב לאורך משטח באורך 4-6 מטרים, אך רצוי וניתן לשלב בבדיקה זו הליכה על הליכון תוך כדי צילום וניתוח ממוחשב של מנח כף הרגל, בדיקה דומה ניתן לבצע גם בריצה אצל אצנים. הליכונים המשולבים עם משטחי מדידת לחצים הם נדירים וייקרים ולצערי נכון להיום לא יבוצעו מדידות התפלגות הלחצים בזמן הליכה.


מה היא הבדיקה האובייקטיבית ?    הבדיקה האובייקטיבית מורכבת ממכלול שלם של בדיקות כלליות וספציפיות המבוצעות לאיתור בעיותיו של המטופל.
לרוב הבדיקה תבוצע בשכיבה, ותכלול בדיקות המעריכות הבדל באורך רגליים, טווחי התנועה השונים של פירקי כף הרגל, ניתור איזורים כאובים והערכת הגורמים המשפעלים את הכאבים, בדיקות ספציפיות כמו סקוויז (לחיצה) טסט לאיתור מורטון ניורומה, יציבות קרסול, עליה על קצוות האצבעות להעריך בעיה בשרירי הטיביאליס האחורי וכו.